ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

Στο Κουφονήσι τίμησαν την Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Γεωργίου


Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στις 3 Νοεμβρίου οι κάτοικοι του Κουφονησίου και οι επισκέπτες του νησιού συγκεντρώθηκαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στα Κουφονήσια για να τιμήσουν την ημέρα της Ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Πολιούχου του νησιού, Αγίου Γεωργίου.
Με μέριμνα των επιτρόπων της εκκλησίας και την συμμετοχή πολλών εθελοντών συγκεντρώθηκαν το βράδυ της παραμονής στο μαγγιπειό, στο χώρο κουζίνας της εκκλησίας. 



Ετοίμασαν, μαγείρεψαν την προσφορά στον Άγιο για να μοιραστεί σε όλους τους παρευρισκόμενους.





Η ετοιμασία ήταν νηστίσιμο γεύμα, λόγω του ότι η 3η Νοεμβρίου 2017, ημέρα τιμήσεως είναι Παρασκευή, ημέρα νηστείας.







Το γεύμα που ετοίμασαν ήταν τηγανιτός μπακαλιάρος, σκορδαλιά, παντζαροσκορδαλιά, πατατοσαλάτα, τυροπιτάκια και σπανακοπιτάκια.

Στην πρωινή λειτουργία μαζί με τον π. Μιχαήλ παρευρισκόταν και ο π. Σπυρίδωνας, ηγούμενος στο μοναστήρι της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας στην Αμοργό.




Μετά το τέλος της λειτουργίας οι παρευρισκόμενοι έλαβαν την προσφορά από τους επιτρόπους.



Η Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Γεωργίου έγινε επί Μεγάλου Κωνσταντίνου. Έτη όπου ο Χριστιανισμός επικράτησε στις ρωμαϊκές κτήσεις της ανατολικής αυτοκρατορίας και είχαν παύσει οι διωγμοί.



Τον καιρό εκείνο ο τάφος του Αγίου Γεωργίου ήταν κρυφός υπό τον φόβο των Ρωμαίων. Με την νομιμοποίηση του χριστιανισμού εμφάνισαν τα Ιερά λείψανα, για προσκύνημα, σε έναν μεγαλοπρεπή Ναό, αφιερωμένο στον Άγιο, στη Λύδδα της Ιόππης στην Παλαιστίνη. Τα εγκαίνια του Ναού έγιναν την 3η Νοεμβρίου.


Έκτοτε και ως σήμερα η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στην μεταφορά και δημόσια εμφάνιση των Ιερών Λειψάνων.
Σε μία εκκλησιαστική συνάντηση που έγινε περί τα τέλη της δεκαετίας του 1990 συναντήθηκε ο π. Ευστάθιος, ιερέας του Ναού του Αγίου Γεωργίου στα Κουφονήσια με τον Αρχιεπίσκοπο Τιβέριδος Αλέξιο, του Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων. Κατά την μεταξύ τους συζήτηση ο π. Ευστάθιος παρακάλεσε να παραχωρηθεί στον Ναό του Κουφονησίου τμήμα των Ιερών Λειψάνων.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αλέξιος δέχθηκε την παράκληση και το έτος 2000 παραδόθηκε ένα πολύ μικρό τμήμα των Ιερών Λειψάνων στα Κουφονήσια.
Το έτος 2008 ο μετέπειτα ιερέας του ναού π. Μιχαήλ Σωτηρίου πρότεινε και έγινε δεκτό η 3η Νοεμβρίου να είναι ημέρα ιδιαίτερης τιμής στον Άγιο, και στην Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του, εφ’ όσον τα Κουφονήσια διαθέτουν ένα ελάχιστο, αλλά σημαντικό τμήμα αυτών.



Newsroom Cyclades Voice
Να είστε όλες και όλοι καλά,
εντός και εκτός Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: